Inleiding

Een paar jaar geleden ontstond thuis bij Wietse Meinardi, hoofdorganist van de Adventskerk Assen, en zijn vrouw Inge een idee: zou er over leven en werk van Bach, de Grote Bach, een theaterstuk zijn te maken waarin orgel, zang en mogelijk andere instrumenten een plaats zouden kunnen krijgen?
Na deze opmaat ging de bal rollen: Dick van Veen, acteur en geknipt om Bach uit te spelen, was meteen enthousiast. Hij stelde voor een scriptschrijver aan te trekken. Schrijfster Janine Hoekstein deed graag mee. Bert Naarding zag als oud-theaterdirecteur een nieuwe uitdaging, Jos Visscher sloot zich aan als regisseur. Sopraan Alina Rozeboom en fluitiste Berta van der Kolk zeiden spontaan 'ja'. Theo Fokkema en Reinder van der Molen, bestuursleden van o.m. de stichting Asser Bach Cantategroep, zagen een kans om Bach in een andere vorm voor het voetlicht te brengen.
Met de oprichting van de stichting door notaris mr Arjan van Bekkum te Assen kon het project serieus beginnen.

Op vrijdag 9 december 2012. werd in de Adventskerk het theaterstuk aan pers, deelnemende kerken en andere belangstellenden gepresenteerd met het uitspelen van enkele scènes, orgelspel solo en - met fluit alsmede de aria 'Bist du bei mir' voor orgel en sopraan.  

Op 13 april 2013 vond in Assen de wereldpremière plaats. Op 14 resp. 21 april 2013 volgden in Groningen resp. Drachten de Groninger resp. Friese première.

Zie verder de speellijst.