Opzet en Inhoud

Een man ontwaakt in een kerk. Het is J.S. Bach. Tenminste, dat zegt hij. De kerk blijkt het voorportaal van de hemel te zijn. Bij de hemelpoort hangt een brief. "Geachte heer Bach, Zoveel mensen vóór u hebben gezegd dat zij dé Bach zijn. Om u definitief toegang tot de hemel te verschaffen, dient u te bewijzen dat u daadwerkelijk J. S. Bach bent.' Hoe toont Bach aan dat hij is wie hij zegt te zijn? Hier begint een zoektocht naar een leven, naar een tijdsbeeld, een geschiedenis en vooral naar muziek. En daarmee uiteindelijk een zoektocht naar de essentie van 'Bach'.

Tijdens deze 'concertante theatervoorstelling' neemt acteur Dick van Veen in de rol van J.S. Bach de toehoorders mee naar het leven van deze componist en musicus. Hij vertelt over diens muziekleven in de eind zeventiende, begin achttiende eeuw. Ook laat hij ons kennismaken met Bach, diens zijn vrouwen, kinderen en collega’s. Andersom ontdekt J.S. Bach het orgel van de twintigste eeuw. En waarom draagt de organist van nu geen pruik? Gaandeweg ziet Bach echter ook de voordelen van het voorportaal. Wil hij uiteindelijk de bewaker van de hemelpoort nog wel overtuigen dat hij inderdaad dé Bach is? Gaat de hemel voor hem open... of verandert Bach van gedachten?

Geachte heer Bach, is een frisse, onverwachte en ontroerende voorstelling over de vraag die iedereen zich in het leven stelt: 'Wie ben ik?'

 

Muziek:
Hoogtepunten uit Bach’s orgelliteratuur en stukken voor sopraan, fluit en orgel.

Acteur:
Dick van Veen

Organist:
Wietse Meinardi

Sopraan:
Alina Rozeboom

Fluitiste:
Berta van der Kolk           

 

Wietse-Berta-Dick-Alina

vlnr: Wietse Meinardi, Berta van der kolk, Dick van Veen, Alina Rozeboom

Tekstschrijfster:
Janine Hoekstein

Regisseur:
Jos Visscher

Productie:
Stichting Muziektheater Assen

Duur van de voorstelling:
1 uur en 15 minuten, zonder pauze

Geachte heer Bach speelt, na de toernee in 2013, vanaf maart 2014 door Nederland, in tal van kerken.

 

Grafische ontwerpen: Folkert Minnema

Webbouw en -master: Jan Peter ter Veen

Muziekhistorische bijdrage: Ad Boes